Dit gaat over Flipje
Flipje is een fictief figuur die als mascotte dient van de stad Tiel. Hij werd in 1935 bedacht. In Tiel wordt hij onder andere geëerd met een museum en een standbeeld.
Van de avonturen van Flipje en zijn vriendjes verschenen tot 1954 50 stripverhalen, uitgegeven door de Tielse jamfabriek "De Betuwe". Het figuurtje is eigenlijk bedacht door reclamebureau Van Alfen in opdracht van de fabriek die een mascotte nodig had om zich te onderscheiden. Van Alfen bedacht ook de naam Flip(je). De tekeningen werden eerst gemaakt door Daan Hoeksema (het waren toen nog geen verhalen) en later nog even door Henk Rotgans die er voor het eerst een verhaal-tje omheen bouwde. De echte start van Flipje was in 1936. De plaatjes werden vanaf toen getekend door E.M. ten Harmsen van der Beek en de teksten geschreven (op rijm) door diens echtgenote Freddie Langeler. Zij hadden samen een illustratiebedrijfje.De verhaaltjes laten de ontwikkeling zien van Flipje vanaf zijn geboorte (uit een betoverde framboos) in Kabouterland, waar hij na enkele afleveringen voorgoed vertrekt, zij het per ongeluk (per luchtballon). Hij belandt dan in Dierenland, waar het hem blijkbaar wel bevalt want hij blijft er. Zij het dat hij veel later nog eens teruggaat voor een bezoekje, samen met een paar vrienden die hij intussen heeft gemaakt. Hij neemt zijn intrek in het pension van juffrouw Schaap. De verhaaltjes hebben allemaal ongeveer hetzelfde verloop: er ontstaat een probleem(pje), iemand haalt een streek uit enz., en uiteindelijk is Flipje degene die zorgt dat alles goed afloopt waarna hij trakteert op limonade of jam of appelsap van... "maatschappij De Betuwe te Tiel" (want er moest natuurlijk wel reclame gemaakt worden!).
Flipje is levensecht te zien op het jaarlijkse fruitcorso te Tiel, maar ook bij diverse tv-opnamen of beurzen in Nederland, zoals de vakantiebeurs en 50+beurs.De verhaaltjes zijn bedoeld voor kleine kinderen en hebben een beetje een "opvoedend" karakter rond de brave hoofdfiguur. In de jaren '50 was er ook een soort kartonnen huisbioscoop verkrijgbaar, de Flipposcoop, waarmee stroken papier met daarop de Flipjesplaatjes tot "leven" konden worden gebracht. De Flipjesboekjes konden worden bijeengespaard door bonnetjes te knippen van het etiket van de Betuwe-producten en een aantal daarvan op een briefkaart op te sturen, dan kreeg men het boekje gratis toegezonden.De Flipjesboekjes en bijvoorbeeld ook de sleutelhangers en speldjes die in de jaren '60 van de figuurtjes verschenen, waren een rage. Flipje heeft zich een plaats in de Nederlandse stripwereld veroverd. In 2002, 2003, 2005, 2008 en 2010 zijn nieuwe stripalbums op de markt gebracht. In totaal zijn er nu vijf albums uitgebracht.
Bovenop 25 wegwijzers in de stad heeft de ANWB, op verzoek van de gemeente, beeldjes van Flipje geplaatst die toeristen de weg wijzen naar musea, historische en andere bezienswaardigheden in de oude binnenstad
Het Flipje- en Streekmuseum Tiel is gevestigd in een historisch pand, eens De Groote Sociëteit, en de Waterpoort aan de Waal. Het museum neemt u mee door de geschiedenis van het fruitbaasje Flipje en zijn vriendjes Flapoor Olifant, Jasper Aap en Bertje Big
Geen opmerkingen:
Een reactie posten