Pagina's

zondag 21 oktober 2012

Tiel een kort verhaal
Dit is een kort verhaaltje over Tiel en Flipje 
En Tiel telt maximaal 200 Gemeentelijke Monumenten en Tiel
Tiel heeft deze schildjes                    
Voor alle Monumenten 
Tiel Aller eerste het vogel -
eilandje gekozen als Gem.Mon - ment  en Tiel heeft een stad
vol met Gemeentelijke en
Rijksmonumenten zo in totaal
97 Rijks en 200 Gemeentelijke
Monumenten hier zijn er een paar bekende gemeentelijke monumenten zoals De N.H Kerk Drumpt De Groenendaallaan en De Gouden Wagen Inloophuis achter de Sint Maartenskerk en De Openbare School aan de Kijkuit in Tiel en hier is natuurlijk ook een video over het eerste schildje van de Gemeente Tiel 
En hier verteld ook wethouder Corry van Rhee Oud-Ammerveld over het eerste monumenten plaatje op ons eigen vogeleilandje in de stadsgracht van Tiel tiel heeft ook veel oude zo wel Rijks of Gemeentelijk Monumenten er zijn een paar bekende gebouwen zoals De Sint Maartenstoren Sint Maartenskerk en De Gerfkamer en De Waterpoort en de Grote SociĆ«teit op het Plein in Tiel maar ook het Gotisch huis in Tiel en ook een paar oude straten zoals de Waterstraat en het Kerkplein waar ook De Maartenskerk nu staat Op deze Video staat ook een reportage van de wethoudster Van Rhee die verteld er van alles over de hoeveelheid van de monumenten in de binnenstad en de rest van Tiel
Wilt u zelf een route door Tiel maken dan gaat u altijd eerst naar de Zaak Van De Stad op het Plein naast de Waterpoort  www.uitintiel.nl daar kunt u terecht op u kijkt op onze gemeente website www.tiel.nl en hier bij zeg ik tot ziens of misschien tot kijk
Ik heb nu ook op mijn Betuwe blog ook het Schildje van de Gemeente Tiel staan
Gemeentelijk Monument uit Tiel hoeveel totaal (200) 
en ook het Rijksmonumentenschildje uit Utrecht van de Domkerk 
Rijksmonument uit Tiel Hoeveel totaal (97)
Deze Schildjes zijn gefotografferd voor het project van de Monumenten van Nederland.

woensdag 12 september 2012

Plaatsen in De Betuwe

Tiel
Kapel Avezaath
Wadenoijen
Kerk Avezaath
Zoelen
Erichem
Buren
Asch
Beusichem
Zoelmond
Ravenswaaij
Rijswijk GLD
Maurik
Eck en Wiel
Ingen
Ommeren
Lienden
Aalst
Kesteren
Opheusden
Randwijk
Heteren
Driel
Elden
Elst
Zetten
Hemmen
Andelst
Herveld-N
Herveld-Z
Slijk Ewijk
Oosterhout GLD
Lent
Bemmel
Haalderen
Gendt
Angeren
Doornenburg
Pannerden
Culemborg
Tricht
Buurmalsen
Beesd
Geldermalsen
Deil
Enspijk
Rumpt
Gelicum
Rhenoy
Acquoy
Asperen
Spijk
Heukelum
Herwijnen
Vuren
Hellouw
Haaften
Tuil
Waardenburg
Est
Neerijnen
Opijnen
Heesslet
Varik
Ophemert
Zennewijnen
Echteld
IJzendoorn
Ochten
Dodewaard
Hien
Wely

Straatbeeld
Zoelen
Binnenkort is het afscheid van het Betuweproject met daarbij een word en pouwerpoint-bestand het project gaat met pensioen en het is dankbaar voor alle dingen het heeft gedaan

dinsdag 11 september 2012

Welkom op mijn Betuweproject 2010-2012 welkom

www.uitintiel.nl
www.rivierenland.nl
www.debetuwe.nl
www.hartvandebetuwe.nl
www.devergarde.nl
www.flipjeenstreekmuseum.nl
www.fototiel.nl
www.fotobouwhuis.nl
www.derotonde.nl
www.reliwiki.nl
www.deprins.nl
www.tiel.nl
www.eilandvanmaurik.nl
www.lingewaal.nl
www.geldermalsen.nl
www.buren.nl
www.culemborg.nl
nl.wikipedia.org/debetuwe
www.neerijnen.nl
www.nederbetuwe.nl
www.fruitcorso.nl
www.appelpop.nl
www.google.nl
www.fruitmasters.nl
www.achnietenhof.nl
www.waterschaprivierenland.nl
www.vvv.nl
hetbetuweproject.blogspot.com


Dit is een filmpje van een rit van Culemborg (Gem.Culemborg) naar Zoelen (Gem.Buren)

Het bedrijventerrein Kellen ligt ten noorden van de A15 en ten westen van het Amsterdam-Rijnkanaal. Het bedrijventerrein heeft een grotendeels eenduidige opzet. Het terrein bestaat uit verschillende noord-zuid en oost-west verbindingen.
Tussen deze wegen liggen blokvormige percelen waarop de bedrijfspanden liggen. Het bedrijventerrein wordt gekenmerkt door een intensief ruimtegebruik en een functionele inrichting van de openbare ruimte voor verkeer en parkeren. Langs enkele wegen op het bedrijventerrein is een groenstrook aanwezig. Het bedrijventerrein is een gemengd terrein met diverse soorten bedrijven.
Aan de zuidwestkant van het terrein, rond de Kellenseweg, is een concentratie zichtbaar van volumineuze detailhandel in auto's en caravans. Het gebied aan de zuid-oostzijde van het terrein (rondom de Koelenhofstraat) toont een divers beeld van nieuwe en oudere bedrijfspanden en enkele (bedrijfs-)woningen.
Het midden gedeelte van Kellen heeft een andere ruimtelijke uitstraling en wordt op een andere wijze voor bedrijfsactiviteiten benut. Dit deel van het bedrijventerrein is gekoppeld aan de binnenhaven die verbonden is met het Amsterdam-Rijnkanaal. Hier zijn grootschalige bedrijfskavels aanwezig met laad en loswallen langs het water. De bedrijven die hier gevestigd zijn kenmerken zich ook door een hogere milieucategorie.
 
 
 
 
 
[image]
 
 

zondag 9 september 2012

Welkom op Mijn Betuweproject
 
 
 
 
Tiel
 
 

Sint Maartenskerk te Tiel

www.fototiel.nl
www.google.nl


www.fotobouwhuis.nl
www.flickr.com
www.youtube.com


Sint Maartenskerk
File:Tiel Rijksmonument 35569 zijaanzicht toren Grote of St.Maarten kerk.JPG
De Betuwe is een streek in de Nederlandse provincie Gelderland, gelegen tussen de rivieren de Waal in het zuiden en de Nederrijn en de Lek in het noorden.
De landstreek Betuwe bestaat uit drie delen: de Over-Betuwe; de Neder-Betuwe en de Tielerwaard. De landstreek valt onder twee Gelderse bestuursregio's: Arnhem-Nijmegen en Rivierenland. De Betuwe bestaat uit negen gemeenten: Buren, Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal, Lingewaard, Neder-Betuwe, Neerijnen, Overbetuwe en Tiel, alsmede de tussen de Rijn en de Waal gelegen delen van de gemeenten Arnhem en Nijmegen. Voor de aanleg van het Pannerdensch Kanaal behoorde ook het grondgebied van de gemeente Rijnwaarden tot de Betuwe.
Het kanaal en rivier de Linge stroomt van oost naar west door de Betuwe. De stad Tiel heeft de belangrijkste regiofunctie in rivierenland. Andere grotere plaatsen zijn Culemborg, Elst, Huissen en Geldermalsen. De Betuwe staat vooral bekend om zijn grootschalige tuinbouw, waaronder de fruitteelt (appels, peren kersen). De oorzaak van dat landgebruik ligt in de geologie en bodemgesteldheid van het gebied. De Betuwe bestaat uit een afwisseling van oude stroomgeulen, de stroomruggen aan weerszijden daarvan en de komgronden verder van de rivier vandaan. Deze oude rivierlopen zijn op vele plekken in het landschap, ook binnendijks, nog goed te herkennen. Met name de stroomruggen met wat zandig materiaal, waren uitermate goed geschikt voor de tuinbouw en fruitteelt en vormen de beste landbouwgronden van Nederland.
Over de herkomst van de naam Betuwe bestaat discussie. Zo wordt wel gesteld dat het woord Betuwe oorspronkelijk 'goede grond' betekent. Dat staat dan tegenover de Veluwe: 'slechte grond'. Die verklaring is echter door wetenschappers verworpen. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat de naam afgeleid is van de Bataven, die in dit gebied hun kernland zouden hebben gehad. De naam Beethoven zou afgeleid zijn van Betuwe.
In de Romeinse tijd liep de Limes, de Romeinse rijksgrens, langs de Oude Rijn en Nederrijn. In veel Betuwse plaatsen zijn Romeinse vondsten gedaan. In Elst werden maar liefst drie tempels opgegraven: Ć©Ć©n in het gebied Westeraam (Tempel van Westeraam) en twee onder de huidige kerk (de Tempels van Elst). De streek behoorde in de Middeleeuwen en in de vroegmoderne tijd grotendeels tot het Kwartier van Nijmegen, een van de vier kwartieren (gewesten) van het oude Hertogdom Gelre. Uitzondering waren het graafschap Buren, het graafschap Culemborg en de Kleefse enclave Huissen.
Tijdens de tweede evacuatie van de Betuwe moesten na 31 januari 1995 140.000 mensen, variƫrend van vijf dagen tot drie weken, verplicht uit grote delen van de Betuwe en aangrenzende polders geƫvacueerd worden vanwege de door sommige bestuurders als gevaarlijk beschouwde hoge waterstand van de Rijn, Maas en de Waal. De eerste evacuatie van de Betuwe behoorde tot de nasleep van de geallieerde operatie Market Garden in het najaar van 1944. Een groot deel van de Betuwe was geƫvacueerd van november 1944 tot juni 1945.

Foto's van De Betuwe








 

Welkom in Tiel
 
Deze stad heeft een rijk verleden met enkele monumenten tuinen,parken en plantsoenen in Tiel Met het genasyum en het Sint Walburgkwartier aan het westen van de stad de H.Domnicuskerk dat hier in dit deel van de stad tevens is er ook een oude Rooms Katholieke School aan de Binnenmolenstraat ook is hier tegenover het kwartier ligt het uitgestrekte park het Kalverbos dit bos is ontworpen door Architect Zocher in Tiel maar dit park is ook versiert met een fontein en een van meester Tydeman een Politecus uit Tiel gaan wat verder de straat in dan Komen we bij het Ambtmanshuis dit huis was des tijs eigendom van Baronvan Brakel en de Actrise Mary Dreeselhuys verbleef hier vaak toen ze jong Baron van Brakel werd hier vermoord door zijn schoonzoon het huis is nu eigendom van de Gemeente Tiel en de Stadstuinen hebben een mooi stadsgevoel van Tiel hier in deze Tuin staan bomen die echte Architectuur hebben en ook verschilende vormen hebben deze tuin is aleen toegangkelijk met Openmonumendag in Tiel aan het Eind van deze Tuin staat het nieuwe Stadskantoor van Tiel Hier woorden de Bouwprojecten en Paspoortvergunningen en nog veel meer Gaat u links af dan komt u bij het Burger Weeshuis terecht dit weeshuis heeft vroeger dienst gedaan als weeshuis voor arme kinderen en deze kinderen dede daar ook Eten,Spelen,en Slapen en naast het Burger Weeshuis staat de Sint Maartenskerk deze Kerk is kapot geschoten door de oorlog en is een van de oudste kerken van Tiel deze kerk is Geopend met Openmonumentendag in Tiel Je kunt ook bij Helder weer de toren beklimmen de Opendag van deze kerk is op 8 en 9 September deze kerk had ook nog een langgerekt schip maar dit schip is helaas verloren gegaan in de oorlog maar ook deze kerk heeft ook een gerfkamer vroeger (Sacerstie) genoemd nu is het een inloophuis in de Kerkstraat staat De St Celieakapel dit was een Roubuste kapel met grote en kleine vormen tegenover de kapel staat het Achnietenhof dit Theater is uitgebreid door enkele Architetcten uit Amsterdam ook staat hier de Kloosterpoort en het Streekarchief en natuur ook Bibiotheek Rivierenland gaat u stukje uit het centrum dan kijkt ui naar het mooie Kantongerecht in Tiel en er vlak achter staat natuurlijk sociteit en koffiehuis de Bellevue verderop staan de Stadswallen die hellemaal zijn gestaureerd door de Monumentenzorg deze stadswallen waren vroeger heel belangerijk voor Tiel voorbij de Stadswallen staat De Waterpoort van Tiel deze Waterpoort was na de 2de Wereldoorlog zwaar beschadigd en hij werd in oude glorie herbouwd met stenen sement en zand en een houte torentje met wijzerplaat en en klok er in er naar Staat het Flipje en Streekmuseum van Tiel in dit museum woorden dingen van Tiel en de regio gepresenteerd zoals een echte Tielse Macqutte uit 1650 en nog Generaalswerken van vroeger en nog veel meer op de Markt werd ook nog altijd zoals ik zeg markt gehouden van stof wol eten drinken snoep en nog veel meer deze stad heeft ook een vismarkt een halve cirkel waar visser in vroege tijden vis uit in opslaan deze vissorten kwamen allemaal uit de waal verder op de grote parkeerterreinen van de stad staat het Standbeeld van Flipje dit stadbeeld werd ontworpen door  Elsa Ringnalda uit Utrecht ze was een Uutrechtse kunstenares zij maakten het standbeeld als herinnerig aan Jamfabriek De Betuwe N.V en hier staat nog de oude Waterpomp van Tiel deze pomp werd gebruikt bij brand of nooggevallen nu zit de zwengel vast verderop zit de Winkelprommenade met deze winkels BARTSMIT,INTERTOYS,HANSANDERS,PEARL,SPEACEVERS,VOGELE,XENOS,en nog veel meer winkel hier zit ook het oude postkantoor van Tiel maar daar kunt u geen post meer ophalen of brengen teven zit hier ook het Sterkenburg sterkenburg is een pand dat als een stadspaleisje is het pand was even niet meer betreedbaar vanwege instrortgevaar en hier vlakbij zit ook het Burger mannen en vrouwenhuis dit huis heeft een brons zoldervenster waar een Wereldbol is bevestigd \
 
Evenenmenten in Tiel


Fruitcorso en Appelop 8,9 en 10 September
Sinterklaas 5 December
Kerst 26 December
en nog veel meer Evenenmenten in Tiel
Foto's van Tiel
 

 

zaterdag 8 september 2012


Grotere kaart bekijken
Onderkant zendmast bij Laan van Westroijen


























                         Foto's Kellen